Na zakończenie ośrodka tematycznego dotyczącego roślin zbożowych, oleistych, włóknistych uczniowie kl. III piekli bułki pszenne i chleb pszenny z siemieniem lnianym. Pieczenie chleba poprzedzone było omówieniem ”Chlebowej historii”, dzięki której uczniowie poznali etapy rozwoju i wzrostu ziarna, jego obróbkę oraz sam proces pieczenia chleba. Oprócz wypieków uczniowie sprawdzili, z których ziaren możemy uzyskać olej, uczyli się obsługi urządzenia, ważyli potrzebne składniki. Zapach pieczonego chleba unosił się w całej szkole. W ramach działań „Wspólne śniadanie w szkole”, uczniowie przygotowali sobie zdrowe, smaczne kanapki. Przeprowadzono także pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Wspomniano też o unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe. Niektórzy uczniowie po raz pierwszy jedli kanapki z chleba z siemieniem lnianym, słonecznikiem, otrębami, płatkami owsianymi. Zajęcia kulinarne sprawiły wiele radości małym piekarzom.